'Zeeland heeft wél eigen identiteit'

Zeeland heeft wel degelijk een sterke, eigen identiteit. En die ontleent de provincie onder meer aan de eeuwenlange strijd tegen het water. Dat vindt historicus Peter Sijnke van het Zeeuws Archief. Hij reageert op het plan van minister Plasterk, die vindt dat Zeeland best samengevoegd kan worden met Zuid -Holland, omdat Zeeland geen eigen identiteit zou hebben.

Identiteit
Zeeuwen hebben net als de Friezen en de Limburgers juist een heel eigen identiteit. Daarover zijn de laatste jaren vele boeken geschreven. En die boeken worden door een groot publiek verslonden.

Lastig
Waaruit die Zeeuwse identiteit bestaat, dat blijkt lastig te benoemen. Het dialect, de rust en de ruimte, de natuur, het strand, maar ook de stille trots en de noeste arbeidersmentaliteit worden genoemd. Maar waardoor iemand zich typisch Zeeuws voelt, daarvoor is het lastig om de woorden te vinden.

Geschiedenis
Peter Sijnke stelt dat de Zeeuwse identiteit op duidelijke punten in de geschiedenis is terug te vinden. Zo stamt onze trots uit de tijd van de VOC waarin we glorie en rijkdom naar de provincie en de rest van Nederland voerden. Hard werken stamt uit onze eeuwenlange strijd tegen vloedgolven en de elementen. En de zuinigheid is te herleiden tot de tijd waarin we voorzichtig omsprongen met onze zuurverdiende bezittingen.

Opa
Ook ondernemer en boer Maarten Janse uit Wolphaartsdijk kan zich vinden in de Zeeuwse waarden. Samen met zijn familie heeft hij een boerenbedrijf waar akkerbouw wordt bedreven. Het bedrijf is vijftig jaar geleden door opa uit slikken en schorren opgetrokken. Nu is het een boerenbedrijf dat zichzelf heeft vernieuwd met de teelt van zeekraal op het land.

Minicamping
Daarnaast is er de ondernemersgeest van de Zeeuw Janse, want inmiddels is het bedrijf uitgebreid met een minicamping aan het Veerse Meer. Trots op Zeeland is hij ook, hij voelt zich echt Zeeuw wanneer hij op de A58 de bocht bij Bergen op Zoom maakt en dan Zeeland voor zich ziet opdoemen.

Bezwaarmakers
De herindelingsplannen van minster Plasterk, waarin hij Zeeland als zelfstandige provincie wil opheffen en wil laten samengaan met Zuid-Holland, waren voor Omroep Zeeland reden om een online petitie te beginnen. Die petitie is door duizenden bezwaarmakers ondertekend.

Petitie
Ruim 13.000 mensen hebben inmiddels de petitie 'Handen af van Zeeland' ondertekend. Binnenkort wordt duidelijk of en wanneer Plasterk tijd heeft om de petitie in ontvangst te nemen.