OM eist werkstraf voor explosie bij Ritthem

Het Openbaar Ministerie eist tegen de twee verdachten van het opblazen van een caisson bij Ritthem de maximale taakstraf van 240 uur. De mannen hoeven van het OM niet meer de cel in, de geëiste onvoorwaardelijke celstraf is gelijk aan de tijd die ze al in voorarrest hebben doorgebracht.

Meerwaarde
De officier van justitie zei bij de zitting dat hij er geen meerwaarde in ziet om de verdachten terug te sturen naar de gevangenis. Het OM eist 360 dagen celstraf, waarvan 266 dagen voorwaardelijk. De mannen hebben 94 dagen in voorarrest gezeten. De uitspraak is over twee weken.

Ongeluk
De verdachten zijn een 26-jarige man uit Zoutelande en een 47-jarige man uit Hilversum. Ze hebben bekend dat ze in september 2011 een explosie veroorzaakten. Volgens de verdachten ging het om een ongeluk.

Fascinatie
De mannen vertelden tijdens de zitting dat ze een fascinatie hebben voor spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze gingen regelmatig naar het buitenland om ernaar te zoeken. Het kruit uit de gevonden granaten haalden ze eruit. Daar ging het ze niet om, zeiden ze. Volgens de officier van justitie is het opgraven van granaten verboden.

Gecontroleerd
Na een tijdje wilden de verdachten van het verzamelde kruit afkomen. Daarom zijn ze met drie emmers kruit naar het strand in Ritthem gegaan. Ze dachten het gecontroleerd uit te kunnen laten branden. Met de mogelijkheid van een explosie hielden ze geen rekening.

Gevaar
Ze kozen voor Ritthem omdat niemand ze daar zou horen en ze niemand in gevaar zouden brengen, vertelden ze in de rechtbank. Toen de emmers springstof steeds heviger begonnen te branden zijn de mannen gevlucht naar de dijk en er snel vandoor gegaan.

Knal
De explosie op 23 september 2011 rond 22.00 uur had een kracht van 1,6 op de Schaal van Richter en werd in de wijde omtrek gehoord en gevoeld. De politie kreeg tientallen telefoontjes van mensen die een knal hadden gehoord. Meldingen kwamen uit Oost-Souburg en Middelburg, maar ook uit Nieuwdorp en Heinkenszand.

Terrorisme
Volgens de officier van justitie werd er na de explosie rekening mee gehouden dat om een daad van terrorisme zou kunnen gaan. Daarom werd de zaak meteen zeer serieus genomen.

Onschuldig
Vlak na de explosie verdacht het Openbaar Ministerie een gezin uit Oost-Souburg. De 20-jarige zoon zat zeven weken in de cel, zijn ouders een week. Later bleek het gezin onschuldig te zijn.

Stempel
Het gezin was donderdag bij de zitting aanwezig. Volgens de moeder van het gezin heeft ze nog steeds last van de eerdere verdenking. "Je hebt een stempel op je voorhoofd. En dat krijg je er niet meer af."

Excuses
Op de vraag van de rechter waarom de verdachten zich niet gemeld hebben toen er iemand wekenlang onschuldig vastzat antwoorden de verdachten dat ze er expres niet aan hebben gedacht, maar er wel mee in hun maag zaten. Tijdens de zitting hebben de verdachten hun excuses aangeboden aan alle mensen die geschrokken zijn door de explosie en ook aan het gezin dat onschuldig vastzat.

Dossier
Bekijk ook het Omroep Zeeland dossier: Explosie Ritthem dreunt nog na.

Deel dit artikel: