Laatste Zeeuwse schouw gerestaureerd

VLISSINGEN- In de Machinefabriek in Vlissingen wordt op dit moment de laatste Zeeuwse schouw gerestaureerd. Het is De Nieuwe zorg, gebouwd in 1924 bij de scheepswerf van de familie Verras in Paal.

Philippine
De Nieuwe Zorg had de vissershaven van Philippine als thuishaven en is daar tot na de Tweede Wereldoorlog ingezet voor de mosselvangst. Later kreeg het zeilschip een kajuit en een motor en werd als jacht gebruikt door diverse eigenaars.

Verval
Het schip raakte op het einde van de vorige eeuw in verval, maar werd uiteindelijk net op tijd erkend als belangrijk varend Zeeuws erfgoed. Er werd een stichting werd opgericht om deze laatste Zeeuwse schouw te restaureren. Die stichting 'Vissermanschouw De Nieuwe Zorg' is druk bezig nieuwe sponsors te vinden en ook nieuwe vrijwilligers om de handen uit de mouwen te steken bij de restauratie.

Geschiedenis
Vele houten vissersschepen voeren in vroeger tijden over de Zeeuwse wateren. Het meest bekend waren de hoogaars, de hengst en de Zeeuwse schouw. Deze scheepstypen van zo’n tien tot veertien meter lang stammen uit de zestiende eeuw. Een aantal hoogaarsen en hengsten wordt tegenwoordig door liefhebbers in de vaart gehouden. Maar de Zeeuwse schouw, een iets eenvoudiger scheepstype, is na 1950 niet of nauwelijks meer gezien.

Deel dit artikel: