Proefproject Zeeuwse Tong voortgezet

Het proefproject Zeeuwse Tong wordt voortgezet door een aantal ondernemers. Zij gaan de kweek van tong, schelpdieren en visaas commercieel opzetten. Dat zegt Rinus Platschorre, voorzitter van de stichting Zeeuwse Tong.

Eindrapport
Na een proef van enkele jaren leverde de stichting Zeeuwse Tong vorige week haar eindrapport aan de provincie. In het eindrapport werd becijferd dat investeringen in het project een rendement van 6,7 procent opleveren en dus winstgevend zijn.

Delta Farms
Zo is het bedrijf Delta Farms nu op de plek van het proefproject zelfstandig begonnen met de kweek van schelpdieren en zagers voor de sportvisserij en voor de visvoerproductie.

Scepsis
Van tevoren was er in Zeeland een hoop scepsis over de kweek van tong op land. In het project is de afgelopen jaren vijftien miljoen euro gestoken. De helft daarvan betrof Europese subsidie en geld van de Nederlandse overheid. De andere helft is bijeen gebracht door de Universiteit van Wageningen en bedrijven.

Sportvisserij
In enorme waterbassins in Colijnsplaat, aan de voet van de Zeelandbrug, heeft de stichting Zeeuwse Tong de afgelopen jaren tonnen tapijtschelpen, tong en zagers gekweekt. De zagers gingen vooral naar visvoerproducenten en de sportvisserij. De tapijtschelpen, ook wel 'vongele' genoemd, en de tong waren bestemd voor de horeca.

Duurzaam
De stichting stelt dat de kweek zeer duurzaam is. Vis, schelpdieren en zagers zitten bij elkaar in één bassin. De zagers zijn voer voor de tong en de tong produceert op zijn beurt mest, die weer als voedsel dient voor de schelpdieren. Als voer voor de zagers wordt een restproduct gebruikt van de bakkerijgrondstoffenfabriek Zeelandia in Zierikzee.

Deel dit artikel: