Greenpeace eist sluiting kerncentrale Borssele

BORSSELE -
De aanleiding is een rapport van de Europese Commissie waar nieuwszender BNR
. Daarin zou staan dat de Zeeuwse kerncentrale beter moet worden beveiligd tegen aardbevingen, overstromingen en vliegrampen.
Scheurtjes
Greenpeace pleit al weken voor de sluiting van de kerncentrale, na de vondst van haarscheurtjes in reactorvaten van verschillende Belgische kerncentrales. Die centrales zijn stilgelegd. Het reactorvat van de kerncentrale in Borssele is door dezelfde fabrikant gemaakt. Greenpeace wil dat de kerncentrale in Borssele ook wordt gesloten voor onderzoek.
Materiaal
Volgens Verhagen is dat niet nodig, omdat voor het reactorvat in Borssele een andere staalsoort is gebruikt. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee sluit Verhagen zich aan bij de beheerder van de kerncentrale in Borssele, EPZ, dat eerder ook al aangaf dat het reactorvat van Borssele is gemaakt van een ander materiaal. Greenpeace vindt dat geen goed argument, omdat niet duidelijk is wat de oorzaak is van de haarscheurtjes in België.
Fukushima
Het onderzoek naar de veiligheid van alle Europese kerncentrales, waar BNR de hand op heeft gelegd, is gestart na de ramp met de kerncentrale in Fukushima, Japan. Eerder concludeerde het Internationaal Atoomenergie-agentschap dat de beveiliging van de kerncentrale in Borssele voldoet aan alle eisen, maar dat er nog aandachtspunten zijn. Het gaat dan om overstromingen, aardbevingen en vliegtuigrampen.
Blij
Verhagen was blij met die uitkomst. "Nederland voldoet aan de bestaande eisen en werkt aan verdere invoering van de nieuwste eisen als het gaat om beveiliging", schreef hij in een eerdere brief aan de Tweede Kamer. "Veiligheid bij kerncentrales moet voorop staan."
Aandachtspunten
De eigenaar van de kerncentrale, EPZ, laat weten dat de aandachtspunten bij de kerncentrale bekend zijn, maar dat de risico's binnen de toegestane marges vallen en dat eraan gewerkt wordt om die kleiner te maken.