Wielerhelden gezocht voor nieuwe routes

Zeeland krijgt deze zomer vier fietsroutes, speciaal voor racefietsers. De provincie Zeeland wil hiermee de wielersport promoten en de verkeersveiligheid verbeteren.

Vier routes
"Het gaat om vier routes door heel Zeeland variërend van zestig tot honderdtwintig kilometer", zegt Reinder de Jong, projectleider namens het Routebureau Zeeland (onderdeel van VVV Zeeland). Het is nog niet bekend hoe de routes er exact uitzien. Wel worden veel bekende Zeeuwse locaties daarin opgenomen zoals de Stormvloedkering en de Zeelandbrug.

75.000 euro
Het project kost 75.000 euro en is een idee van de provincie Zeeland. Verschillende instanties werken er aan mee zoals Routebureau Zeeland, ANWB, NTFU, KNWU, ROVZ en SportZeeland.

Verkeersveiligheid

De Jong hoopt dat de komst van de wielerroutes bijdraagt aan het verhogen van de verkeersveiligheid. "Door het project worden de wielrenners meer gescheiden van de andere fietsers waardoor er hopelijk minder conflictsituaties en ongevallen zijn."

"Zeeuwse wielerhelden"

De routes krijgen een naam en worden vernoemd naar renners die veel voor de Zeeuwse wielersport hebben betekend. Het Routebureau Zeeland heeft een lijst gemaakt met elf "Zeeuwse wielerhelden" waaruit vier renners gekozen kunnen worden. Op de lijst staan: Theo Middelkamp, Jan Raas, Cees Priem, Gaby Minneboo, Maarten Ducrot, Heddie Nieuwdorp, Johnny Hoogerland, Jo de Roo, Kees Bal, Keetie van Oosten-Hage en Tineke Fopma.

Stemmen

Via de site www.zeeuwsewielerhelden.nl kunt u stemmen. In april worden de winnende namen bekendgemaakt en de exacte routes.