'Veehouder al vaker in de fout'

De vorige week aangehouden veehouder in Rilland is al eerder in opspraak geweest. Tussen 1995 en 2005 had de boer een boerderij bij de Zwaakse Weel in Kwadendamme. Daar heerste een rattenplaag doordat de veehouder mest niet opruimde en kadavers op zijn erf gooide.

Rechter
De veehouder had op het erf in Kwadendamme 400 runderen. De man moest in 1999 voor de rechter verschijnen, omdat hij illegaal mest in de sloot loosde. De veehouder kreeg daarvoor een boete. Natuurmonumenten kocht de boerderij waarna de boer in 2005 met zijn overgebleven dieren verhuisde naar Rilland.

Kreupel
Bij de controle vorige week, werden koeien aangetroffen die slecht werden verzorgd. Verschillende koeien waren kreupel en een aantal had te kampen met huidproblemen. De veehouder is aangehouden omdat hij opsporingsambtenaren van de Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) en de dierenpolitie niet zijn terrein op liet.

Toegang verboden
De veeboer wil zelf niet reageren voor de microfoon. Zijn vrouw zegt in een reactie dat de dieren juist ziek zijn geworden door een eerder bezoek van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Om die reden heeft de veeboer de toegang voor de NVWA tot zijn erf verboden.

Dierenpolitie
De NVWA heeft de zieke dieren meegenomen. De zorg voor de andere koeien tijdelijk overgedragen aan een familielid van de eigenaar. Eén koe is afgemaakt. Het rund was, volgens de NVWA, doodziek. De dierenpolitie en NVWA houden de man de komende tijd goed in de gaten.

Deel dit artikel: