Delta: geen leidende rol bij bouw kerncentrale

MIDDELBURG - Het komende half jaar trekt Delta 10 miljoen euro uit voor het project Borssele-2. Met dat geld zal onder andere gezocht worden naar een buitenlandse investeerder die in Borssele een kerncentrale wil bouwen.

Reacties

Het nieuws dat Delta een kleinere rol voor zichzelf weggelegd ziet zorgt voor flink wat reacties. Zo schrijft 'Jaap': "En de idioten blijven halsstarrig doorgaan." 'Ida' laat weten: "Hiep hoi, weer een stapje dichterbij de afwending van een project waarvan de gevolgen niet te overzien zijn." Iemand die zichzelf 'Fietser' noemt vindt dat er toch beter een nieuwe kerncentrale bijgezet kan worden. Alle reacties zijn onder dit bericht te lezen.

Delta verloor partner

Het Franse EDF, de beoogde partner, haakte onlangs af, zo meldde Van Doorn. Van Doorn zei ook dat Delta een bescheiden rol zal spelen, omdat het bedrijf te klein is om de miljardeninvestering voor Borssele-2 te doen. Het is voor Delta vooral zaak het draagvlak voor een tweede kerncentrale te behouden.

Onhaalbaar

Eerder wilde Delta 60 miljoen euro uitgeven om een start te kunnen maken met de aanvraag van een vergunning. Vorige week besloot de Raad van Commissarissen van Delta dat dat traject onhaalbaar was. Directeur Peter Boerma heeft zich daarop teruggetrokken. Hij treedt officieel per 1 januari af. De positie van Boerma zal door een interim-CEO worden ingevuld. De Raad van Commissarissen voert daar vrijdag al de eerste gesprekken over. Daarna zal Delta op zoek gaan naar een nieuwe topman.

Verwarring

Tijdens de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) hekelde gedeputeerde Kees van Beveren de communicatie rond het project. De afgelopen weken ontstond veel verwarring over de voortgang van Borssele-2. Dat kwam onder andere door het optreden van topman Boerma. Volgens de aandeelhouders heeft Delta daardoor veel imagoschade
opgelopen.