Controles bij Belgische grens wegens NSS

De Marechaussee voert de komende dagen weer grenscontroles uit. Bij de Sas van Gent, Kapellebrug en Sint Anna ter Muiden worden automobilisten staande gehouden en gecontroleerd.

Top
De grenscontroles worden uitgevoerd in verband met de Nuclear Security Summit 2014 (NSS) in Den Haag. Die gaat maandag van start en duurt tot en met 26 maart. Een grote hoeveelheid wereldleiders komt daar bij elkaar, zoals president Obama van Amerika en de Chinese president Xi.

Steekproef
De controles aan de Zeeuws-Vlaamse grens worden steekproefsgewijs uitgevoerd. Er wordt vooral gecontroleerd op het in bezit hebben van een geldig identiteitsbewijs. Ook wordt gekeken of er verdachte spullen in de auto liggen. Volgens de Koninklijke Marechaussee ondervindt het verkeer bij de Zeeuws-Vlaamse grens niet of nauwelijks hinder van de controles.

Waterpolitie
De marechaussee en waterpolitie zullen de komende dagen ook controles uitvoeren op het water. Of er bij de controles tot nu toe ook al iets verdachts is gevonden, is onbekend.

Openingsact
Naast de Nuclear Security Summit wordt deze week de Nuclear Industry Summit (NIS) gehouden. De NIS is vooral bedoeld voor kopstukken van de nucleaire industrie. De openingsact van de NIS is verzorgd door het Zeeuwse multimediabedrijf Remaco. In de Beurs van Berlage in Amsterdam krijgen wereldleiders en kopstukken van de nucleaire industrie een film te zien waarin Nederland, en dan met name de band met het water, centraal staat.