OM eist 9 jaar cel voor Belgische overvallers

ROTTERDAM -
Door de achtervolging en aanhouding was de A58 destijds urenlang afgesloten tussen de afslag Rilland en de afslag 's- Gravenpolder. Dat
, met name in de ochtendspits.

Gemaskerd

De drie mannen, Belgen van 21, 25 en 32 jaar oud, worden ervan beschuldigd op een industrieterrein in Moerdijk twee vrachtwagenchauffeurs te hebben overvallen. Die lagen midden in de nacht te slapen in de cabine van hun wagen, toen ze plotseling werden overvallen door drie gemaskerde mannen met automatische vuurwapens.

Vrachtwagenchauffeur

Eén van de twee vrachtwagenchauffeurs wist, ondanks dat hij werd bedreigd met een vuurwapen, toch zijn wagen te starten en weg te rijden. Hij waarschuwde de politie en reed toen terug om zijn collega te helpen. De overvallers gingen er daarna in de gestolen vrachtwagen vandoor richting Zeeland.

Tip

De Nederlandse politie was door de Belgische collega's al getipt over een mogelijke overvalpoging. Daarom werden de drie Belgen al gevolgd vanaf het moment dat ze de grens over waren gegaan. Na de melding van de overvallen chauffeur werd dan ook onmiddellijk de achtervolging ingezet. Omdat de overvallers weigerden te stoppen, heeft de politie op ze geschoten. Twee van de drie mannen werden geraakt, ze raakten niet ernstig gewond.

Gestolen

Vlak bij de vrachtwagen werd onder andere een automatisch wapen gevonden. In Moerdijk werd nog een vuurwapen gevonden en bovendien een in België gestolen auto van het merk Mercedes.

Rechtbank

De drie mannen stonden donderdag terecht voor de rechtbank in Rotterdam. Wat de mannen met de gestolen vrachtwagens wilden doen, is niet duidelijk. Zelf willen ze daarover niks kwijt in de rechtbank. Een half jaar geleden werd erover gespeculeerd dat ze het plan hadden om een bedrijf in edelmetalen te overvallen, Remondis Argentia in Moerdijk. Bij dat bedrijf liggen edelmetalen zoals zilver en goud opgeslagen.

Overval

Ook over de in België gestolen Mercedes hebben de mannen niets willen zeggen. Die was buitgemaakt bij een overval in de Belgische plaats Kuurne, een week voor de gebeurtenissen in Moerdijk. Bij die overval werd een bedrijfsleider bedreigd met een vuurwapen, en werd ook nog een Audi gestolen. Van deze overval worden alleen de 21- en 25-jarige man verdacht.