Uitzonderlijk oud behang in huis Roggeveen gevonden

Een bijzondere historische vondst in Middelburg. In het huis dat ooit de woning was van ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen is 18de en 19de eeuws-papierbehang gevonden. De huidige eigenaar van het pand, Evert van Kampen, had wel verwacht wat oude elementen tegen te komen bij de verbouwing, maar dit overtreft al zijn verwachtingen.

Naast veel kleine stukjes behang, is er ook een stuk behang van 5 bij 1 meter ontdekt dat nog intact is.

Paaseiland
Het rijksmonument was ooit het woonhuis van Jacob Roggeveen die in de 18de eeuw Paaseiland ontdekte. Een medewerker van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kwam met eigen ogen een kijkje nemen in het huis van Roggeveen en zei in vijftien jaar niet zo'n groot stuk historisch behang te zijn tegengekomen.

Kranten
Eén van de stukken behang zat achter een betimmering op de eerste verdieping. De houten kastenwand bleek beplakt te zijn met zeker drie lagen eeuwenoude papierbehangsels, geplakt op een grondlaag van oude kranten. Die bleken van de Middelburgsche Courant uit 1821 te zijn.

Behouden
Woningeigenaar Van Kampen, zelf architect, wil het behangsel behouden zodat de geschiedenis niet verloren gaat. Hij hoopt na de zomer in het huis te gaan wonen. Met het oude behang prominent in zijn slaapkamer.