'Alleen openlijk tv-programma over pesten'

Het Goese Lyceum wil best meewerken aan een tv-programma over pesten, maar alleen als er van tevoren afspraken worden gemaakt, zonder verborgen camera's. Dat zegt rector Leo de Kraker van het Goese Lyceum.

Opnames
De Kraker reageert op opnames voor het RTL 5-programma 'Project P., stop met pesten' van de producent Sky High. De makers gaven een verborgen camera aan kinderen zodat zij pestgedrag op school konden filmen. Het programma moet pesten op school aan de kaak stellen.

Veilig
Volgens De Kraker is het heel belangrijk dat een school een veilige omgeving is. "Op het moment dat er geheime opnames gemaakt worden en leerlingen worden daar bijvoorbeeld mee geconfronteerd in een landelijk tv-programma dan moet je niet onderschatten wat voor een impact dat heeft."

Stiekem
De Kraker heeft er bij RTL op aangedrongen dat de Goese beelden niet worden uitgezonden. Volgens De Kraker heeft de RTL dat in een gesprek toegezegd. "Ik denk dat ook meespeelt dat de beelden op zich wellicht niet interessant genoeg waren om uit te zenden."

Commotie
Landelijk is er veel commotie over het RTL-programma. Kinderombudsman Marc Dullaert zei woensdag in actualiteitenprogramma Nieuwsuur het programma 'zeer schadelijk' kan zijn voor de betrokken kinderen. Hij vindt dat een programmamaker niet op de stoel van de therapeut moet gaan zitten.

Bezwaar
Behalve de school in Goes hebben ook twee andere scholen bezwaar gemaakt tegen het uitzenden van beelden die stiekem op die scholen werden opgenomen. Het gaat om scholen in Hoogvliet en Vriezenveen. De school in Hoogvliet, het Einstein Lyceum, stapt naar de rechter.

'Schadelijk'
Project P, het omstreden tv-programma van RTL 5 over pesten op school, kan zeer schadelijk zijn voor de betrokken kinderen. Dat heeft Kinderombudsman Marc Dullaert gezegd in Nieuwsuur.