Mysterieuze sleutels van de Willem Ruys gevonden

VLISSINGEN - De Willem Ruys werd in 1938 besteld bij scheepswerf De Schelde in Vlissingen. Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse materiaalschaarste kon het schip niet worden afgebouwd en heeft het jarenlang op de helling in de Vlissingse binnenstad gestaan.

Somalië

In 1994 zonk het tot Achille Lauro omgedoopte schip voor de kust van Somalië. Grote vraag is nu; hoe komen de sleutels in de kerk van Vlissingen terecht?

Mogelijke verklaringen

Dat de sleutels bij de kerk uitkwamen kan volgens mevrouw Van der Schaaf uit Middelburg verschillende redenen hebben. "Ik weet dat mijn vader, die in het verzet zat, betrokken was bij het schip." Misschien dus dat het verzet een rol heeft gespeeld.
Ook zou het katholieke ziekenhuis tijdens de oorlog dichtbij het schip hebben gelegen. "Misschien dat zij die sleutels hadden om tijdens bombardementen in het schip te kunnen schuilen", aldus mevrouw Van der Schaaf.

Reacties

"Ik heb wel eens vernomen van mijn moeder dat gebruik werd gemaakt van verschillende faciliteiten aan boord van de Willem Ruys. Best mogelijk dat ook daar de bakkerij werd gebruikt", laat Ad weten. Een andere bezoeker van de site vraagt zich af of het om de reservesleutels gaat.

Er zijn nog veel vragen rond de sleutels van de Willem Ruys. Heeft u meer informatie? Neem dan contact op met Omroep Zeeland: 0118 499900.
Foto: Maritiem museum, Rotterdam