Eigenaar coffeeshop Aarden alsnog vervolgd

De eigenaar van coffeeshop Aarden in Goes moet opnieuw voor de rechtbank verschijnen. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelt woensdag dat de eigenaar alsnog vervolgd kan worden. Eerder haalde de rechtbank van Middelburg nog een streep door de vervolging van de coffeeshophouder.

Softdrugs
Het Openbaar Ministerie beschuldigt de coffeeshopeigenaar van het bezitten van grote hoeveelheden softdrugs, meer dan het wettelijk maximum van 500 gram. De rechtbank verklaarde het OM in 2012 echter niet-ontvankelijk, omdat het volgens de rechtbank voor een coffeeshop onvermijdelijk is om grote voorraden te hebben.

Onterecht
Volgens het gerechtshof in Den Bosch is die beslissing van de rechtbank onterecht. Het hof verwijst naar het arrest van de Hoge Raad in de zaak tegen voormalig coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Ook in die zaak werd justitie om dezelfde reden niet-ontvankelijk verklaard. Maar, uiteindelijk oordeelde de Hoge Raad anders.

Voorwaarden
In Nederland is de verkoop van softdrugs toegestaan, als de coffeeshophouder voldoet aan strenge voorwaarden en benodigde vergunningen heeft. Hoe een shophouder aan de softdrugs komt, is niet geregeld. Grootschalige hennepteelt is niet toegestaan, dus worden shops grotendeels bevoorraad door illegale telers.

Vervolgen
Volgens zowel de rechtbank van Middelburg als het gerechtshof van Den Haag was de vervolging van coffeeshops als Checkpoint in Terneuzen en Aarden in Goes onterecht, omdat zij alleen op illegale manier aan hun voorraad konden komen. Het hebben van grote, verboden voorraden softdrugs zou onvermijdelijk zijn.

Opnieuw

Omdat het gerechtshof in Den Bosch nu oordeelt dat het Openbaar Ministerie onterecht niet-ontvankelijk is verklaard, zal de rechtszaak opnieuw moeten worden behandeld door de rechtbank in Middelburg. Justitie eiste eerder een boete van 25.000 euro voor bezit van grote hoeveelheden softdrugs. Wanneer de zaak zal worden behandeld is nog niet bekend.

Deel dit artikel: