Homoseksuele imam strijdt voor acceptatie

De Zeeuwse Hashim Jansen is de eerste imam in Nederland die voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam. Hij is direct ontslagen als imam. Jansen zet zich nu in om homoseksualiteit bespreekbaar te maken binnen de moslimgemeenschap.

Dreigmails
Jansen is naar eigen zeggen één van de vijf imams ter wereld die voor hun homoseksualiteit zijn uitgekomen. Jansen deed dat een jaar geleden. "Ik heb veel steunbetuigingen gekregen, maar zeker ook dreigmails." Jansen wil daarom ook niet zeggen waar hij precies in Zeeland woont.

Commissie
Jansen is na zijn bekentenis voor een speciale commissie geweest. Die heeft besloten dat hij het beroep van imam niet meer mag uitoefenen voor moskeeën in Nederland. Jansen: "Ik kom er voor uit, maar zeg er meteen bij dat ik niet praktiseer. Ik had wel weerstand verwacht, maar dit niet."

COC
Sinds die tijd staat Jansen moslims met raad en daad bij die voor hun homoseksualiteit willen uitkomen. Dat doet hij voor het COC in Amsterdam. Zo is hij bezig een centrum op te zetten voor moslims die lesbisch, homoseksueel of transgender zijn en daar op een veilige plek samen over te praten en steun te zoeken bij elkaar.

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden hashim jansen imam islam
Deel dit artikel: