Schore grotendeels verwoest door brandbommen

Voor veel Zeeuwen is de maand mei een tijd om terug te denken aan de bombardementen op Walcheren in de Tweede Wereldoorlog. Veel minder bekend is dat ook Zuid-Beveland in de meidagen van 1940 zwaar werd getroffen. Het werd voor een groot deel verwoest door brandbommen.


Gevechten
Op 17 mei 1940 was Zeeland de enige provincie in Nederland die zich nog niet had overgegeven aan de Duitsers. Op Walcheren, maar ook bij het Kanaal van Zuid-Beveland vonden zware gevechten plaats. Het plaatsje Schore werd daarbij niet ontzien, veel huizen werden getroffen en een groot deel van de bevolking vluchtte naar dorpjes in de Zak van Zuid-Beveland.

Verwoest
De nu 91-jarige Janna Lindenbergh herinnert het zich als de dag van gisteren. Ze was toen 17 jaar oud. In Schore werden ruim dertig huizen volledig door de bommen verwoest.

Geëvacueerd
Janna werd samen met haar vader en zusje geëvacueerd naar 's Gravenpolder. Na een dag kwam de familie weer terug. Het halve dorp was weg, ook de boerderij van Janna. Voor de dieren die het bombardement hadden overleefd was geen stal meer.

Deel dit artikel:

Recent nieuws