Topweekend voor kerstbomenverkopers

OOST-SOUBURG -
Behalve echte kerstbomen zijn ook de kunstbomen in trek.
dat nu ruim de helft van de gezinnen in ons land
in huis heeft.

Geschiedenis

Volgens de website allabouthistory.org plaatsten de Germanen en Scandinaviërs aan het eind van de Middeleeuwen al naaldbomen in of vóór hun huizen om de hoop op de komende lente aan anderen te tonen. De kerstboom zoals wij deze kennen evolueerde waarschijnlijk uit deze vroege Germaanse tradities.

Symboliek

Bij de introductie van de kerstoom in Nederland speelde het christelijk denken in de 19e eeuw een belangrijke rol. In deze tijd werden veel zondagsscholen opgericht, die het mogelijk maakten dat de kerstboom ook onder de minder bedeelde burgers zijn intrede kon maken. Veel Christenen zagen de kerstboom als een symbool voor 'het Licht'.

Weerstand

Vanuit Christelijke kerken zou er ook veel weerstand tegen de kerstboom geweest, omdat deze de aandacht zou afleiden van de werkelijke reden voor het feest: de geboorte van Jezus.

Traditie

Toch was de kerstboom aan het begin van de 20e eeuw al uitgegroeid tot een populaire traditie, waardoor wij nu ieder jaar weer massaal een kerstboom in huis halen en versieren met lichtjes, ballen en slingers.