Herdenking in Tholen gewoon op zondag

In bijna geheel Zeeland zijn zondagavond oorlogsslachtoffers herdacht. Dat gebeurde onder meer in Tholen. Bij het monument in het Bosje aan de Vossemeersepoort kwamen honderden mensen bij elkaar om samen twee minuten stil te zijn.

Jezelf
Burgemeester Nuis benadrukte in zijn toespraak dat vrijheid bij jezelf begint. “Vrijheid is elkaar respecteren. Ongeacht wie je bent, waar je vandaan komt en wat je gelooft. Als je wordt uitgesloten omdat je anders bent, schendt dat de vrijheid om jezelf te zijn.”

Zondagsrust
In Yerseke, Kruiningen, Waarde en Arnemuiden vond de herdenking vanwege de zondagsrust zaterdag al plaats.In Kruiningen hield een groep van veertig veteranen en betrokkenen toch een Dodenherdenking bij het herdenkingsmonument.

Aanpassing
In Tholen kregen kerkgangers de mogelijkheid aanwezig te zijn bij de herdenking. Verschillende kerken pasten de tijden van hun avonddienst aan.

Verplaatsen
Het Thoolse SGP-raadslid Chris Koopman geeft toe dat er in de lokale fractie ook gepraat is over het verplaatsen van de herdenking, maar daar is niet voor gekozen. “Voor mij is het juist een geschikte dag om daarbij stil te staan. Ik zou geen betere dag weten.”

Deel dit artikel: