Slalommen op de e-bike

Veilig Verkeer Nederland (VVN) vreest dat de enorme populariteit van de elektrische fiets in Zeeland leidt tot meer ongelukken. Vele duizenden oudere Zeeuwen rijden op zo'n fiets rond en een deel van hen kan nog wel wat oefening gebruiken. VVN hield daarom in Middelburg een e-bike-training.

Fietsongevallen
Ruim twintig Middelburgers volgden maandag de cursus elektrisch fietsen. Reden dat VVN komende tijd vijf Zeeuwse E-Bike dagen organiseert, is het relatief hoge aantal fietsongevallen. Bij één op de drie dodelijke ongevallen zijn kwetsbare weggebruikers als fietsers en wandelaars het slachtoffer.


Mobiel
Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) komt half juni met de resultaten van een onderzoek naar fietsongevallen. Ouderen willen steeds langer mobiel blijven, waardoor het aantal verkeersdeelnemers op leeftijd toeneemt. Het vermoeden bestaat dat de toename van ouderen op de fiets en de populariteit van de elektrische fiets voor een toename van het aantal fietsongevallen zorgt.


Alert
Volgens Guus Remijnse van VVN vergt de elektrische fiets extra vaardigheden. Zo moeten e-bikers bijzonder alert zijn, omdat ze met hogere snelheid rijden en bij een onverwachte situatie sneller moeten reageren.


Theorie

De cursisten zijn mensen die al een elektrische fiets hebben of van plan zijn er eentje aan te schaffen. De training bestaat voor een deel uit theorie waarbij verkeersregels aan bod komen en uitleg wordt gegeven over de e-bike. Maar de praktijk komt ook aan bod. Zo is er aandacht voor bijvoorbeeld het op- en afstappen van de fiets. En voor slalommen op de fiets.


Training
De komende maanden houdt VVN in samenwerking met een aantal fietszaken vijf zogenaamde e-bike dagen in Zeeland. Zo kunnen geïnteresseerden ook in Kapelle, Axel, Oostburg en Zierikzee een training elektrisch fietsen volgen.

Deel dit artikel: