'Zeeland moet meebetalen aan drugstaskforce'

De provincies Zeeland en Brabant moeten meebetalen aan de taskforce die de georganiseerde criminaliteit in de regio aanpakt. Dat zei de taskforcevoorzitter en burgemeester van Tilburg Peter Noordanus vrijdag tegen de Provinciale Staten van Brabant.

Geweld

De taskforce is eind 2010 opgericht door de vijf grote Brabantse steden om het hoge aantal drugsgerelateerde geweldsincidenten terug te dringen. De deelnemende steden steken zelf geld in de taskforce, maar vinden dat ook de provincies Brabant en Zeeland financieel moeten bijspringen. 

Gevoelig
De Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk zei vrijdag 'buitengewoon gevoelig' te zijn voor de oproep van de taskforce. Het lukt volgens hem nog volstrekt onvoldoende om de harde kern grote criminelen te pakken. "Dit gaat lang duren", constateerde hij.

Verantwoordelijkheid
De commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman, reageert iets minder enthousiast. Hij schrijft in een reactie dat de verantwoordelijkheid primair bij burgemeesters en gemeenten ligt. Bovendien heeft de provincie Zeeland nog geen officieel verzoek voor financiële steun ontvangen.

Criminelen
In eerste instantie richtte deze speciale eenheid zich uitsluitend op drugscriminelen in de grote Brabantse steden. De Brabantse en Zeeuwse politiekorpsen werden in 2012 samengevoegd. Mede daarom werd woensdag het werkgebied van de taskforce uitgebreid naar de hele regio Brabant en Zeeland.

Acties
De taskforce richt zich nu met name op hennepcriminaliteit, xtc-productie en criminele motorclubs in beide provincies. Volgens woordvoerder Willem van Hooijdonk is Zeeland daarbij niet speciaal een aandachtspunt voor de taskforce. Maar, hij sluit toekomstige acties in de provincie niet uit.