Tour de France na vijf jaar weer terug in Zeeland

Al jaren is geprobeerd om een etappe van de Tour de France een keer in Zeeland te laten finishen. In 2015 zal dat voor het eerst zijn en worden de Zeeuwse inspanningen beloond.

Derde keer
De Tour reed twee keer eerder door Zeeland. In 1958 en in 2010. Het ging twee keer om een passage door de provincie. Dat was in 2010 het maximale wat tourorganisator ASO voor de werkgroep onder leiding van voorzitter Pieter Stoter kon betekenen. De werkgroep had toen ook geprobeerd om de Tour in Zeeland te laten finishen, maar dat mislukte. Rotterdam was in 2010 startplaats van de Tour. Zeeland werd grotendeels in de route opgenomen van de etappe tussen Rotterdam en Brussel. Er stonden destijds tienduizenden toeschouwers langs de route.

Nieuw leven
Toen bekend werd dat Utrecht in beeld was als startplaats van de Tour in 2015 werd de Zeeuwse werkgroep een nieuw leven ingeblazen en zette met name oud-renner Kees Bal uit Goes zich in om de Tour opnieuw naar Zeeland te halen.

Hotelkamers
Dat de Tour de lokgroep van Zeeland serieus nam, bleek in oktober 2013 toen Omroep Zeeland meldde, dat de ASO al honderden hotelkamers in Zeeland voor 5 juli 2015 gereserveerd had. ASO-directeur Christian Prudhomme wilde er bij de presentatie van Utrecht als startplaats voor de Tour in 2015 niets over kwijt.

Stroomversnelling
Vorige maand had Prudhomme een overleg met gedeputeerde De Reu op Neeltje Jans. Sindsdien heeft de provincie partners gezocht om de komst van de Tour financieel mogelijk te maken. Dat is gelukt zodat zaterdag de komst van de Tour de France officieel bekendgemaakt is.