PvdA wil Europees geld voor Zeeuwse projecten

OOST-SOUBURG -
De EIB heeft laten weten dat Nederland dit jaar aanspraak zou kunnen maken op twee miljard euro. Bedrijven die geld willen lenen moeten zelf zorgen voor de helft van de financiering. De Europese Investeringsbank leent ze dan de andere helft.

Woningcorporaties

PvdA-Statenlid Bayram Erbisim ziet mogelijkheden voor projecten in Zeeland. "Bij de EIB wordt elke euro twee euro tegen bijna nul procent rente. Dat is bijvoorbeeld mooi voor woningcorporaties. Die kunnen zo investeringen doen om de bouw vlot te trekken."

Risico

In het verleden heeft de provincie Zeeland slechte ervaringen gehad met bankieren. Aan het begin van de economische crisis in 2008 viel de IJslandse internetbank Icesave om en sleurde ook Nederlandse investeerders - particulieren en overheden - mee in zijn val. De provincie Zeeland had zo'n 5 miljoen euro uitstaan in IJsland.

'Mooie kans'

Van zulke risico's is volgens Bayram Erbisim nu geen sprake. "Wij gaan als provincie niet zelf bankieren, maar vragen juist geld van Europa ten gunste van de Zeeuwse economie. Het huidige college heeft altijd verwoord dat Brussel dichterbij ligt dan Den Haag. Dit is een mooie kans om te zien wat de EIB voor Zeeland kan beteken."