Zeemijn Breskens alsnog ontploft

De zeemijn uit de Eerste Wereldoorlog die was gevonden voor de kust van Breskens is dinsdagavond alsnog tot ontploffing gebracht. Rond 21.30 uur bleek dat de tweede poging om het explosief gecontroleerd te laten ontploffen was gelukt.

Hoofdlading
In eerste instantie werd gemeld dat de zeemijn om 14.50 uur tot ontploffing was gebracht. Later bleek dat niet het geval te zijn. De hoofdlading van de mijn was bij de eerste poging niet geëxplodeerd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vermoedde dat alleen de aan de mijn bevestigde vernietigingslading was ontploft.

Tij
Later op de dag werd een tweede poging gedaan. Maar pas bij de kentering van het tij, halverwege de avond, kon worden vastgesteld of die tweede poging was gelukt. Rond 20.00 konden duikers van de marine afdalen naar de zeebodem om te kijken hoe de mijn erbij lag. Daarbij bleek dat de mijn bij die tweede poging wel was geëxplodeerd.

Weggesleept
De operatie om het explosief tot ontploffing te brengen begon dinsdagmorgen. De mijn werd met behulp van een ballon onder water weggesleept door een schip van de explosievendienst.

Ontploffing
Tijdens de voorbereidende duikwerkzaamheden, het verslepen van de zeemijn naar de springlocatie en het detoneren was scheepvaartverkeer in een straal van 400 meter rondom de plek waar de zeemijn ligt niet toegestaan.

Zwemmen
Tijdens de ruiming mochten ook badgasten het water niet in. De ruiming van de zeemijn leverde verder geen gevaar op voor de inwoners van Breskens.


Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen breskens eod ruiming zeemijn
Deel dit artikel: