LIVE: Ronde van Zeeland Seaports van start tot finish

Om 12.30 uur ging op de Binnenvaartweg in Terneuzen de 3e editie van de Ronde van Zeeland Seaports van start. De renners krijgen 197,5 kilometer voor de kiezen in de enige Zeeuwse profkoers. Hier kunt u het koersverloop terug lezen.

17.06 uur
Finish: Theo Bos wint met overmacht de sprint voor Ramon Sinkeldam en de Belg Michael van Staeyen.


17.03 uur
Belkin (Bos), Giant-Shimano (Sinkeldam) en Androni (Van Hummel) houden alles bij elkaar. Nog drie kilometer.

17.01 uur
Nog vijf kilometer te rijden.

16.55 uur
Over een klein kwartier kennen we de opvolger van André Greipel. Het lijkt een massasprint te worden op de Patijnweg, of kan iemand in de laatste tien kilometer nog wegrijden? Alle oorspronkelijke koplopers zijn in ieder geval gegrepen. Belkin leidt het peloton en hoopt dat sprinter Theo Bos het af kan maken.

16.53 uur
Vanbilsen heeft op de streep nog zo'n tientallen meters voorsprong op zijn drie collega's. Het peloton zit daar weer vlak achter.

16.51 uur
Het peloton lijkt de vier voor de laatste doorkomst te gaan inrekenen. Nog 15 seconden.

16.47 uur
De renners zijn op weg naar de bel voor de laatste ronde. Parrinello, Vanbilsen, Kouwenhoven en Van Haaren hebben nog een halve minuut.

16.44 uur
Kopgroep valt verder uit elkaar. Het peloton is niet ver weg. De marge is nog een halve minuut.

16.40 uur
Van der Zwet heeft de zes medevluchters laten gaan. Bij de tweede doorkomst op de finish hebben de zes overgebleven leiders nog een kleine 50 seconden over. Ook Hamelink heeft het moeilijk vooraan. Nog 21 kilometer.

16.30 uur
Het verschil loopt door kopwerk van Belkin terug tot 40 seconden bij Wemeldinge met nog 30 kilometer te rijden.

16.16 uur
De renners zijn voor de eerste keer gepasseerd aan de finish op de Patijnweg in Goes. Het verschil is weer opgelopen naar 1 minuut 23. Er volgen nog drie plaatselijke ronden; in totaal 39 kilometer.

15.59 uur
Bij Hoedekenskerke is het verschil teruggelopen naar vijftig seconden. Er is nog 53 kilometer te rijden.

15.40 uur
Het peloton speelt met de leiders. Want bij Coudorpe (tussen 's-Heerenhoek en Ellewoutsdijk) is het verschil weer opgelopen naar 1 minuut 25.

15.30 uur
Bij 's-Heerenhoek is het verschil weer iets verder teruggelopen. De marge is nog 1 minuut 10. Er is 124 kilometer afgelegd en zijn er nog 72 te rijden. De aankomst zal rond 17.10 uur zijn op de Patijnweg in Goes.

15.06 uur
De eerste beelden van de wedstrijd kunt u vanavond om 18.00 uur zien op Omroep Zeeland televisie. Een lange reportage volgt later vanavond op de website.

15.04 uur
Het is status quo in de wedstrijd Bij Katseveer (nog 96 kilometer) is het verschil tussen de zeven leiders (Parrinello, Kenneth, Kouwenhoven, Jasper, Bakker, Van der Zwet Van Haaren) en het peloton 1 minuut 25.

14.27 uur
De koplopers hadden bij Ritthem een maximale voorsprong van drie minuten. Daarna liep het verschil langzaam terug. Met nog ruim 120 kilometer te rijden bij Veere was het verschil nog 1 minuut 30.

14.01 uur
Op de Nieuwe Vlissingseweg tussen Vlissingen en Middelburg is het verschil 2 minuut 40. In het peloton rijdt bijna de hele Belkin-ploeg van kopman Theo Bos voorop. Giant-Shimano reed met één mannetje mee in de achtervolging en namens de Nederlandse selectie Pieter Weening mee in de achtervolging. Weening won onlangs nog een rit in de Giro d'Italia.

13.45 uur
De voorsprong van de zeven loopt langzaam op. In het havengebied van Vlissingen-Oost was het verschil 2 minuut 15.

13.23 uur
Arno van der Zwet wint met een kleine voorsprong op zijn medevluchters de premiesprint bij het uitrijden van de Westerscheldetunnel. Het peloton volgt op bijna twee minuten. De zeven lijken vertrokken voor de vlucht van de dag. Er is nog ruim 160 kilometer te rijden.

13.18 uur
De zeven leiders: Antonio Parrinello (Androni), Kenneth Vanbilsen (Topsport Vlaanderen), Sjoerd Kouwenhoven (De Rijke), Jasper Hamelink (Jo Piels), Dennis Bakker (Metec) en Arno van der Zwet en Bart van Haaren (beiden Koga).

13.10 uur
De toertocht met prominenten als oud-Tourwinnaar Jan Janssen, voormalig burgemeester van Middelburg Koos Schouwenaar en gedeputeerde Ben de Reu reed vlak voor het peloton door de tunnel.

13.09 uur
Zeven nieuwe koplopers zijn op weg naar de Westerscheldetunnel. Daarbij geen Zeeuwen. De voorsprong gaat richting één minuut.

13.05 uur
De vier vluchters zijn weer gegrepen door het peloton.

12.50 uur
Vier renners zijn weggereden uit het peloton. Daarbij één Zeeuw: Brian van Goethem uit Sluiskil (Metec). Hij is in het gezelschap van Michel Kreder (Wanty), Ike Groen (De Rijke) en Maurits Lammertink (Jo Piels). De voorsprong is 20 seconden.

12.44 uur
Bekendste renners op de startlijst zijn Theo Bos, Maarten Tjallingii (beiden Belkin), Ramon Sinkeldam (Giant-Shimano) en Pieter Weening (Nationaal Team Nederland). Er starten vier Zeeuwen: Johnny Hoogerland uit Langeweegje (Androni-Giocattoli), Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), Brian van Goethem uit Sluiskil (Metec) en Davy Gunst uit Yerseke (Nationaal Team Nederland).

12.40 uur
Koersdirecteur Patrick Tolhoek geeft op de Reuzenhoeksedijk het officiële startsein.

12.38 uur
Vorig jaar won de Duitser André Greipel (Lotto-Belisol) de Ronde van Zeeland Seaports. Greipel en zijn ploeg zijn dit jaar niet van de partij. Er rijden twee UCI ProTeams (de hoogste categorie) mee: Belkin en Giant-Shimano. Uit de categorie daar onder zijn drie ploegen van de partij: Androni-Giocattoli (Ita), Wanty-Groupe Gobert en Topsport Vlaanderen (beiden Bel).

12.31 uur
Het peloton rijdt rond 13.15 uur door de Westerscheldetunnel, via onder andere Vlissingen, Middelburg, Noord-Beveland en de zak van Zuid-Beveland gaat het naar de finish op de Patijnweg in Goes. Verwachte aankomst is tussen 17.00 en 17.30 uur.

12.30 uur
Het officieuze startsein is gegeven op de Binnenvaartweg in Terneuzen.