Op zoek naar de bieb van de toekomst

OOST-SOUBURG -
Het is de bedoeling dat het Rijk in 2014 de verantwoordelijk voor de digitale bibliotheken op zich neemt. Dat betekent dat de gemeenten alleen nog maar verantwoordelijk zullen zijn voor de fysieke bibliotheken.

Voorbeeld

Ook in Zeeland zijn er allerlei veranderingen, zoals bibliotheken die verdwijnen of juist worden ingericht als een soort winkel. De bestuurders en ambtenaren uit de gemeenten Goes, Borsele, Kapelle, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland en Tholen bezoeken vier bibliotheken die als voorbeeld kunnen dienen voor hun eigen bibliotheekbeleid. Het gaat om de bibliotheken in Heinkenszand, Sint Annaland, Etten-Leur en Gouda.

Winkelfunctie

In Heinkenszand heeft de bibliotheek tegenwoordig een soort ‘winkelfunctie’, waar de boeken en andere te lenen spullen mooi gepresenteerd worden. In Sint Annaland gaan ze kijken bij ‘Kunst van Lezen’, een landelijk project wat het lezen van boeken bij kinderen moet bevorderen.

Plug-in-bieb

In Etten-Leur is de bibliotheek recent vernieuwd met moderne inrichting en zelfbedieningsapparaten. In Gouda is er een zogenoemde plug-in-bieb, een aparte minibibliotheek met boekenautomaat. Zo'n soort plug-in-bieb komt waarschijnlijk ook in Reimerswaal.