Gefascineerd door de bodem van Westkapelse Kreek

Wat er op de bodem ligt van de Westkapelse Kreek, houdt zowel Arie de Lange uit Zoutelande als Staatsbosbeheer bezig. De Lange ontdekte met zijn sonarapparatuur de contouren van waarschijnlijk een scheepswrak, maar er is meer onderzoek nodig om duidelijk te krijgen waar het precies om gaat.

Scheepswrakken
De Lange speurt al jaren de bodem van de Zeeuwse wateren af naar scheepswrakken. Met een bootje en geavanceerde apparatuur stapelt hij informatie op. Inmiddels heeft hij informatie verzameld over 18.000 vergane schepen.

Bombardementen
De Kreek van Westkapelle ontstond na de geallieerde bombardementen in november 1944. Het gat in de dijk werd later gedicht, maar er verdween nog veel materiaal van de geallieerde landing onder water. De Lange denkt dat het scheepswrak een landingsvoertuig is uit de oorlog. In eerste instantie dacht hij aan twee wrakken, maar een bejaarde Westkapellaar wist hem te vertellen dat op de bewuste plek een rioolzuiveringsinstallatie heeft gestaan die vernield is.

Duiken
Staatsbosbeheer is beheerder van de kreek en is benieuwd naar de bevindingen van De Lange. Die wil graag dat duikers het wrak gaan bekijken. Afhankelijk van de staat van het schip zou De Lange graag zien dat het wrak naar boven wordt gehaald en ergens op land een plekje krijgt.

Deel dit artikel: