Jonge autisten gaan samen met ouderen wonen

Zeeuws Lef is een nieuwe woonproject in Middelburg voor jongeren met een vorm van autisme. Ze wonen daar samen met senioren in het complex aan de Gerbrandylaan. Woonproject Zeeuws Lef is een initiatief om deze groep jongeren een kans te geven om op eigen benen te staan.

Aansluiting
Eén van de ouders achter woonproject Zeeuws Lef, is José Postmus, ze is bovendien bestuurslid van het project dat zich richt op jongeren tussen 18 en 26 jaar. Ze zijn normaal begaafd, maar bijvoorbeeld op sociaal vlak vinden ze moeilijker aansluiting dan leeftijdsgenoten.

Vertrekken
Dat betekent dat ook op jezelf wonen en dus vertrekken uit het ouderlijk huis lastiger is. Want je moet zelf je administratie regelen, contact onderhouden met instanties, maar ook met vrienden en bovendien heb je ook nog je werk, studie of dagbesteding.

Prikkels
Voor autisten is het bijvoorbeeld lastig om te gaan met prikkels, daarom werkt de combinatie om te wonen in een complex met rustige ouderen zo goed. Die zijn rustig en stil en dat is juist wat autisten prettig vinden.

Zorgwoning
In het complex aan de Gerbrandylaan wonen de jongeren in hun eigen appartement, maar kunnen voor raad en advies of een gesprek en gezelligheid terecht in de gezamenlijke zorgwoning die er is ingericht. Daar werkt de zorgcoördinator van Zorgstroom om ze bij te staan met advies, hulp bij regelen van alledaagse dingen. Bovendien houdt de zorgcoördinator in de gaten of de jongere niet in een sociaal isolement terechtkomt.

Deel dit artikel: