Hoe Zeeuws is de Zeeuwse knop?

Hoe Zeeuws is de Zeeuwse knop? Vanaf vandaag geven wij u dagelijks in onze nieuwsuitzending antwoord op typisch Zeeuwse zaken. In de rubriek DNA van Zeeland gaan we in op kenmerken van Zeeland. Al die zaken bij elkaar maakt ons tot wat we zijn: Zeeuwen.

Oorsprong
Vandaag trappen we af met de oorsprong van de Zeeuwse knop. Is die knop wel zo Zeeuws? Feit is dat dit typisch Zeeuwse kenmerk op dit moment ''hot'' is. De knop duikt overal op. Van bakblik tot drop en van fietsbel tot sieraad. De Zeeuwse knop is overal. Wij nemen u mee naar de oorsprong. Het antwoord is verrassend.

Klederdracht
De knop bestaat al eeuwenlang en werd vroeger in heel Nederland gedragen als onderdeel van de klederdracht. Ook in Urk en in Staphorst. Ze werden ook door heel Nederland gemaakt. Maar in de loop van de tijd verdween de knop in de andere klederdrachten en waren de Zeeuwen de enigen die hem nog droegen.

Zeeuwse knop
Vanaf dat moment gingen al die knoppen alleen nog maar naar Zeeland en werden het Zeeuwse knoppen genoemd. Het is dus een Zeeuwse knop geworden, omdat Zeeuwen de grootste afnemers waren van de knop.

Luxe sieraad
Juwelier Piet Minderhoud heeft nog een knop uit 1700, daaraan kun je ook zien dat de knop in de loop der jaren steeds Zeeuwser is geworden. Echte knoppen zijn ook geld waard. In originele staat zijn het luxe sieraden die voor veel geld over de toonbank gaan.