Delta: openhouden kolencentrale onmogelijk

De kolencentrale bij Borssele kan in 2016 niet open blijven, ook al mag de centrale dat van minister Henk Kamp van Economische Zaken wel. De nieuwe rendementseisen voor het energiebedrijf kunnen door de Zeeuwse kolencentrale niet gehaald worden.

Milieu-eisen
Minister Kamp wil Nederlandse energiebedrijven de mogelijkheid geven om verouderde kolencentrales toch open te houden. De centrales moeten dan wel voldoen aan nieuwe strenge milieu-eisen, om zo milieudoelstellingen te halen. Volgens een woordvoerder van Delta is er eigenlijk niets nieuws aan de hand. ''In het Energieakkoord werd er gesproken over verouderde kolencentrales die dicht moeten. Nu moeten we een bepaald rendement halen. Dat komt op hetzelfde neer, alleen is het anders geformuleerd.''

Overzicht
Klik hier voor een overzicht van alle berichten over de sluiting van de kolencentrale.

Keuze
Met de nieuwe milieu-eisen wil minister Kamp de energiebedrijven de mogelijkheid geven om zelf te kiezen wat ze doen. In de praktijk zal het er waarschijnlijk op neerkomen dat de centrales alsnog dicht zullen gaan, omdat de energiebedrijven de forse investeringen die nodig zijn om aan die eisen te kunnen voldoen niet kunnen en willen betalen.

Kolentax
Delta legt zich niet neer bij de situatie. Het bedrijf blijft, volgens de woordvoerder, in gesprek met de minister om de negatieve gevolgen op te lossen van het afschaffen van de kolentax per 1 januari 2016. Die afschaffing van de kolentax is een compensatiemaatregel voor het sluiten van de vijf oude Nederlandse kolencentrales. Als dat gebeurt wordt de productie van stroom door modernere kolencentrales goedkoper dan stroomproductie door gascentrales. Dat zou een flinke tegenvaller betekenen voor de Sloecentrale van Delta in Vlissingen-Oost.

CO2
Om de uitstoot van CO2 de komende jaren terug te dringen zouden in 2015 en 2016 vijf verouderde kolencentrales dicht moeten gaan, waaronder ook de kolencentrale bij Borssele. Op die manier wil Nederland aan Europese milieudoelstellingen kunnen voldoen. In het zogenoemde Energieakkoord tussen onder meer de overheid, milieuorganisaties en energiebedrijven is vastgelegd dat kolencentrales van voor 1980 dichtgaan. De Authoriteit Consument en Markt keurde het akkoord af, omdat dit zou betekenen dat de consument op termijn meer gaat betalen voor energie, terwijl de milieuwinst in dat opzicht wel meevalt.

Foto: Tom Borger

Deel dit artikel: