Eindelijk opknapbeurt Spits Willibrordustoren

Een aannemer is begonnen met de restauratie van de spits van de Willibrordustoren in Terneuzen. De spits is in maart van de toren afgehaald. De restauratie gebeurt nu pas, omdat de aannemer op de aanbesteding van de gemeente moest wachten. Ook speelt mee dat de spits pas weer terug mag na het broedseizoen. Dat eindigt normaal gesproken half deze maand.

Houtwerk
De spits ligt nu in de werkplaats. Daar wordt het hout bekeken en waar nodig vervangen. Ook wordt de dakbedekking van de spits opnieuw aangebracht. Verder wordt de bovenkant van de toren zelf aangepakt. Daar wordt het houtwerk vervangen. Als dat gebeurd is, kan de spits in augustus terug op te toren.

Slopen
De toren is ruim een eeuw oud en houdt de gemeente Terneuzen al jaren bezig. In de jaren '90 dacht de gemeente eraan om de toren te slopen, maar bewoners konden dat voorkomen. Ze haalden geld op voor een restauratie.

Restauratie
Het restaureren van de spits is onderdeel van een complete restauratie van de toren. De gemeente laat dat in verschillende fasen doen. De werkzaamheden aan de toren zullen elk jaar terugkomen. Kosten voor dit jaar, 45.000 euro.

Deel dit artikel: