Westerschelde op slot voor zeezwemtocht

De Westerschelde gaat zondag een paar uur op slot voor de scheepvaart. Reden voor deze uitzonderlijke stremming is de zeezwemtocht Vlissingen-Breskens die wordt gehouden vanwege het tweehonderdjarig bestaan van Zeeuws-Vlaanderen.

Vaarwegen
De Westerschelde is één van de drukste vaarwegen van de wereld. Het is de route naar de havens van Antwerpen, Gent, Vlissingen en Terneuzen. Per etmaal maken tussen de 150 en 200 schepen gebruik van de vaarroute.

Gesprekken
Anderhalf jaar geleden vonden al de eerste gesprekken plaats over de zeezwemtocht. De organisatie van de Scheldebeker 2014 klopte aan bij Rijkswaterstaat en de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit. Hoewel zij een afsluiting nooit prettig vinden, beseften ze dat het hier om iets heel bijzonders gaat. Er is duidelijk afgesproken dat het om een eenmalig evenement gaat.

Zwemwedstrijd
Het is vijftig jaar geleden dat de Westerschelde werd overgezwommen tijdens een zwemwedstrijd. Destijds zwommen de deelnemers van Breskens naar Vlissingen. Dat het nu andersom is heeft te maken met het feit dat Zeeuws-Vlaanderen het 200-jarig jubileum viert.

Zwemmers

Negentig zwemmers wagen zich zondag aan de ruim vijf kilometer lange oversteek. Ze vertrekken om kwart voor drie vanaf het Badstrand in Vlissingen. De snelste zwemmers worden na dik een uur verwacht aan de overkant in Breskens. Tijdens de zwemtocht worden ze begeleid door schepen van Rijkswaterstaat en de KLPD.

Geoefende zwemmers
Niet iedereen mag mee zwemmen. Alleen geoefende zwemmers worden toegelaten tot de 5,1 kilometer lange tocht. Onder meer Olympisch kampioen Maarten van der Weijden zwemt mee. De zwemtocht is zowel in Vlissingen als Breskens te volgen via grote beeldschermen op het strand. Ook is er muziek en sport aan beide kanten van het water.

Deel dit artikel: