Wanneer is het Land van Saeftinghe verdronken?

Het uitgestrekte schorrengebied aan de Westerschelde staat al eeuwen onder water. Maar wanneer is het land van Saeftinghe eigenlijk verdronken? Omroep Zeeland speurt naar het antwoord in een nieuwe aflevering van de rubriek DNA van Zeeland.

Bewoond
Het land van Saeftinghe is een ruim 3600 hectare groot getijdengebied waar twee keer per dag water vanuit de Westerschelde in stroomt. Nu is het natuurgebied, maar in de Middeleeuwen werden er dijken gebouwd en werd het een bewoond gebied.

Allerheiligenvloed
De dijken waren lang niet zo stevig als nu, dus er waren geregeld overstromingen. In 1570 liep bijna heel dit gebied onder water tijdens de Allerheiligenvloed, daarna werd het weer snel ingepolderd. Het Land van Saeftinghe is echter niet door een stormvloed onder water komen te staan.

Oorlog
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wilden de Spanjaarden Antwerpen veroveren. Dat was in het jaar 1584. Om dat te voorkomen werden hier de dijken doorgestoken. Het Land van Saeftinghe verdween in dat jaar onder water en is daar altijd gebleven.

Zeeuws
Omroep Zeeland geeft u dagelijks inzicht in typisch Zeeuwse zaken. In de rubriek DNA van Zeeland gaan we in op kenmerken van Zeeland. Al die zaken bij elkaar maakt ons tot wat we zijn: Zeeuwen. Onder meer de Zeeuwse vlag, de bolus, het ringrijden en de Zeeuwse knop stonden eerder centraal. Op de programmapagina van het DNA van Zeeland staan alle afleveringen tot nu toe.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen dnaz saeftinghe zeeland
Deel dit artikel: