Waar komt Luctor et Emergo vandaan?

Luctor et Emergo; ik worstel en kom boven, is de wapenspreuk van Zeeland. Waar komt de term vandaan en wat heeft het te maken met onze strijd tegen het water? Omroep Zeeland geeft het antwoord in een nieuwe aflevering van het DNA van Zeeland.

Overheersing
De term "Luctor et Emergo" heeft niets met de strijd tegen het water te maken. Het slaat op de strijd tegen de Spaanse overheersing. De term maakt onderdeel uit van een grotere spreuk, die luidt: "met dank aan God, en de goedgunstigheid van de koningin, zullen wij boven komen."

Engeland
Met de koningin wordt Elizabeth de Eerste bedoeld. De opstandelingen bieden de koningin van Engeland de soevereiniteit aan, want een land zonder koning of koningin kon niet in die tijd. Zij beloofde te komen helpen en als dank werd er een penning geslagen met deze tekst. Het laatste gedeelte van die tekst "Luctor et Emergo" is blijven bestaan en is in 1586 onder het Zeeuwse wapen terechtgekomen.

Zeeland
Sinds 1586 is die spreuk onlosmakelijk verbonden met het wapen van Zeeland. De betekenis is in de loop der tijd veranderd, want iedereen heeft het over de strijd tegen het water, ook voor de wapenspreuk.

DNA
Jantje van Sluijs, de Zeeuwse bolus en de oudste molen van Zeeland stonden eerder al centraal in het DNA van Zeeland. Alle afleveringen kunt u zien op de programmapagina.

Deel dit artikel: