'Arrestatie Terneuzense rustig verlopen'

Een 30-jarige vrouw uit Terneuzen is aangehouden op verdenking van geld inzamelen voor een terreurgroep in Somalië. De Verenigde Staten hebben om de aanhouding gevraagd. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is de arrestatie rustig verlopen.

Doorzoeking
Volgens ooggetuigen waren bij de aanhouding zo'n twintig agenten en enkele politiehonden betrokken. De verdachte is een in Somalië geboren vrouw met een Nederlands paspoort. Ze is momenteel zes maanden zwanger. De vrouw werd woensdag even na 12.00 uur aangehouden in haar woning aan de Olmenstraat in Terneuzen.

Geld inzamelen
De agenten doorzochten het huis, waarbij beslag is gelegd op computers, telefoons en administratie. In de VS zijn in verband met deze zaak nog meer vrouwen opgepakt. Ze zouden volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie een netwerk van vrouwen hebben gerund dat zogenaamd geld inzamelde voor hulp aan weeskinderen. Buurtbewoners in Terneuzen hebben de vrouw echter nooit over een inzamelingsactie gehoord.

Al-Shabaab
In werkelijkheid werd het geld via kanalen in Kenia en Somalië naar de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab gesluisd. De vrouw wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De Verenigde Staten hebben om haar uitlevering gevraagd.

Deel dit artikel: