Heeft Zeeland echt de meeste zonuren?

Zeeland staat bekend als de provincie met de meeste zonuren. Maar is dat ook zo? Omroep Zeeland geeft het antwoord in een nieuwe aflevering van het DNA van Zeeland.

Den Helder
De plaats met de meeste zonuren van Nederland ligt niet in Zeeland. De laatste 30 jaar heeft Den Helder namelijk de meeste zonuren gehad. Vorig jaar was het wel een keer in Zeeland, maar dat is niet altijd zo. Dit komt, omdat Den Helder hoger is geleden en daardoor in een jaar een half uur langer dag heeft dan Vlissingen.

Provincie
Maar als we kijken naar de meest zonnige provincie, dan staat Zeeland wel op de eerste plaats. De verschillen zijn over een jaar genomen betrekkelijk klein, maar in de zomer springt Zeeland er net bovenuit.

Stapelwolken
De oorzaak ligt in het ontbreken van stapelwolken. Boven land kom je deze wolken veelvuldig tegen, maar boven de Ooster- en Westerschelde en de Noordzee komen ze zelden voor, waardoor de zon niet wordt gehinderd door wolken. Dat is de reden dat we in Zeeland aan de kust meer zonuren hebben dan in de rest van Nederland.

DNA
Jantje van Sluijs, de Zeeuwse bolus, Luctor et Emergo en de oudste molen van Zeeland stonden eerder al centraal in het DNA van Zeeland. Alle afleveringen kunt u zien op de programmapagina.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren dna dnaz weer zeeland zon zonuren
Deel dit artikel: