Bouwvak is niet meer van deze tijd

De bouwvak voor Zuid-Nederland is begonnen, maar bij verschillende grote bouwprojecten gaat het werk gewoon door. Zo wordt er volop gewerkt aan de Sluiskiltunnel. Ook de aanleg van het natuurgebied Waterdunen bij Breskens gaat gewoon door.

Crisis
Officieel bestaat de bouwvak niet meer, toch zijn veel werknemers in de bouw in de zomer collectief drie weken vrij. Maar volgens vakbond FNV Bouw verandert dat. Een derde van alle Nederlandse bouwbedrijven blijft open tijdens de bouwvak. Dat heeft onder meer te maken met de crisis, waardoor elke opdracht wordt aangepakt.

Getijdenduiker
In het geval van Waterdunen wordt er ook gewoon stug doorgewerkt omdat het werk voor het stormseizoen op 1 oktober af moet zijn. Zowel het werk aan de getijdenduiker als aan de kustversterking gaat heel de zomer door.

Doorwerken
Aannemingsbedrijf Fraanje uit 's-Heer Arendskerke laat weten dat zo'n 20% van de werknemers doorwerkt. Dat heeft te maken met klussen voor verzekeringsbedrijven die doorgaan, bouwprojecten die voor een bepaalde datum af moeten zijn en onderhoudsklussen bij fabrieksstops.

Onmogelijk
Toch zijn er ook grote projecten die wel stilliggen tijdens de bouwvak. Zo is er bij de reconstructie van de nieuwe N61 weinig activiteit te zien. Terwijl de aanleg van de weg door Zeeuws-Vlaanderen al flinke vertraging opliep door een geschil tussen Rijkswaterstaat en aannemer Rasenberg. Het was onmogelijk om genoeg mensen te vinden die aan het werk konden tijdens de bouwvak.

Deel dit artikel: