Extra borden vanwege drijfzand Nieuwvliet

Tien nieuwe borden moeten wandelaars op het strand van Nieuwvliet nog eens extra waarschuwen voor drijfzand. Er staan al wel borden, maar die zijn niet van alle kanten op het strand goed zichtbaar. Afgelopen tijd zakten zowel mensen als paarden weg in het zand.

Tot aan middel vast
In mei moest de KNRM er aan te pas komen om er voor te zorgen dat twee paarden voor opkomend tij konden worden bevrijd. Het drijfzand komt aan de oppervlakte als het springtij is en de zandlaag wegspoelt. In juni kwamen onder meer twee Brabantse toeristen tot aan hun middel vast te zitten in het zand. Met hulp van omstanders konden de vrouwen uit hun benarde positie worden bevrijd.

Moddervorming
De gemeente Sluis, Rijkswaterstaat en Waterschap Scheldestromen trekken samen op als het gaat om het waarschuwen van mensen. Zij spreken overigens niet over drijfzand, maar over moddervorming. Het gaat om een natuurverschijnsel dat vaker voorkomt. Als het laagwater is en de wind op een bepaalde manier staat, schuift het zand weg. Dat kan dan leiden tot zogenaamde moddervorming waarin je gemakkelijk kunt wegzakken.

Deel dit artikel: