Strandgangers, pas op voor de pieterman

De KNRM waarschuwt strandgangers voor de pieterman. Het giftige visje kan gemeen steken. In sommige gevallen raken slachtoffers zelfs in coma door een steek van een pieterman.

Alert
De strandwacht in Oostkapelle is alert als de pietermannen weer opduiken in de Zeeuwse wateren. "Mensen worden er misselijk van of krijgen heftige pijn na een steek", zegt Robert van der Weg van de Strandwacht Oostkapelle. Dit jaar heeft hij nog geen meldingen binnengekregen, maar de visjes komen regelmatig voor.

Gif
Tegen een steek van de pieterman is geen tegengif. Wel is bekend dat het gif wordt afgebroken door warmte. De kustwacht verwarmt de wond met een warm washandje of warm water. Ook wordt gecontroleerd of de stekel van de vis niet in de voet van het slachtoffer is achtergebleven.

Watertemperatuur
"De pieterman weet de Nederlandse kust vooral te vinden als de watertemperatuur stijgt", zegt Van der Weg. Vorig jaar is de vis voor het laatst gesignaleerd in Zeeland.

Ingraven
De pieterman is een van de giftigste dieren in Europa. De vis graaft zich in ondiep water in, wachtend op een prooi. De vis heeft het niet op mensen gemunt, maar zij kunnen wel per ongeluk in de stekels trappen.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren giftig oostkapelle pieterman
Deel dit artikel: