'Olie in zee van Vlissingen tot Westkapelle'

"Er is olie in zee gezien van Vlissingen tot aan Westkapelle", zegt loco-burgemeester van Vlissingen John de Jonge tegen Omroep Zeeland. Op het Badstrand en het Nollestrand in Vlissingen is daadwerkelijk olie aangespoeld. De olie is afkomstig uit het wrak van de Spyros Armenakis. De strandwacht probeert mensen uit het water te houden en op sommige plekken is het strand afgezet.

Gezonken

Het stoomschip is in de jaren zestig gezonken voor de Boulevard van Vlissingen. De Spyros Armenakis was geladen met steenkool en koeienhuiden. Die lading is in de jaren negentig gelost door een bergingsbedrijf. Rijkswaterstaat gaat er daarom van uit dat de olie nu is gelekt uit verroeste hydraulische leidingen van het schip.


Onderzoek

De Kustwacht heeft 's ochtends het water geobserveerd vanuit de lucht. De officier van dienst van Rijkswaterstaat schat dat er een paar honderd liter olie in zee is terechtgekomen. Een dun laagje olie is zichtbaar op het strand, de meeste smurrie ligt in zee. Ondanks een zwemverbod zijn mensen toch het water ingegaan. Ze kunnen daarvoor een proces-verbaal krijgen.


Octopus

De eerste olie spoelde gisteravond aan. Rijkswaterstaat heeft het oliebestrijdingsvaartuig Octopus naar het lekkende schip gestuurd. Dat ligt ongeveer een kilometer uit de kust. De Octopus kan met veegarmen de olie vlakbij het lekkende wrak opruimen. Verder weg van het wrak is de olie al zodanig verdund dat opruimen geen zin meer heeft.


Opruimen

Rond 11.00 uur is de opruimactie opgeschort vanwege het slechte weer. Maandagmorgen wordt een nieuwe poging gedaan als het weer het toelaat. De gemeente Vlissingen heeft de blauwe vlaggen, een kwaliteitskeurmerk voor de stranden, vandaag gestreken.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren 112 afzetting olievervuiling Vlissingen
Deel dit artikel: