Zeeuw kapitein van grootste containerschip

Wim Postma uit Westkapelle is de kapitein op het grootste containerschip ter wereld. Hij is sinds eind juli de eerste Nederlandse kapitein aan boord van een schip van de Triple-E klasse. Het gaat om de Matz van rederij Maersk, het schip kan achttienduizend containers vervoeren.

Vlissingen
Postma begon zijn maritieme loopbaan aan de Hogere Zeevaartschool in Vlissingen. De afgelopen dertig jaar ontwikkelde hij zich van Maritiem Officier tot dus kapitein op een enorm containerschip. De Matz is het negende Triple-E schip van de reder, hiervoor voer Postma op de Edith van dezelfde rederij. "Ik denk wel dat ik een geboren zeeman ben," vertelt Postma. "Ik roep al vanaf mijn zevende dat ik wil varen. En de huisarts zei toen ik geboren werd: 'Dit is een zoon van de zee!', omdat ik zulke blauwe ogen had."

Geen dag spijt
Wim Postma vaart op de Azië-Europa route, dat is de grootste handelsroute voor containerschepen. In die containers aan boord zitten onder meer flatscreen tv's, kleding en meubels die vanuit Azië naar Europa worden vervoerd. Vanuit Nederland gaan volle containers met bloembollen, zuivel en auto-onderdelen naar Azië. Drie maanden zit de kapitein aan boord en dan heeft hij weer drie maanden verlof. "Het is niet altijd makkelijk om drie maanden van huis te zijn, maar ik heb in mijn carrière nog geen dag spijt gehad van dat ik dit werk ben gaan doen. Het is gewoon prachtig. En een machtig gevoel om aan het roer te mogen staan van het grootste containerschip ter wereld!"

Trots
Maersk heeft inmiddels tien van deze grote containerschepen in de vaart, de elfde wordt nog deze maand opgeleverd. Die zal ook een Nederlandse kapitein krijgen. Postma is trots dat hij zich de eerste mag noemen. "Ja absoluut! Toen bekend werd dat Maersk deze schepen ging bouwen dacht ik wel.. wow wat zou het mooi zijn als ik hierop mag varen. En nu sta ik hier. Een droom die waarheid wordt. En ik ben ook trots dat ik Zeeland hiermee kan vertegenwoordigen!"

Deel dit artikel: