Honderden sportvissers gaan haaien merken

OOSTERSCHELDE Voor de Zeeuwse kust worden de laatste jaren steeds meer haaien gevangen. Het lijkt er dus op dat de populatie toeneemt. Om dat te onderzoeken wordt vanaf woensdag op de Oosterschelde naar haaien gevist.

Shark-a-tag
De gevangen exemplaren krijgen een merkje, een zogenoemde 'tag'. De actie heet dan ook 'shark-a-tag' en is bedoeld om meer informatie over de dieren te verzamelen.

Overbevissing
Ruim driehonderd sportvissers vissen hier de komende dagen op haaien. Doel van het onderzoek is ook om meer aandacht te krijgen voor de haaien, die gevoelig zijn voor overbevissing. Door ze te merken, komt er meer informatie over de routes die ze zwemmen en waar ze paaien.

Gevaarlijk
De haai heeft nog steeds een gevaarlijk imago. Volgens de onderzoekers van dit internationale haaienmerkprogramma (Sharkatag genaamd) onterecht, want de haaien die voor de Zeeuwse kust zwemmen zijn ongevaarlijk. Hier zwemmen de gladde haai, de gevlekte gladde haai, de hondshaai en de ruwe haai.

Getagd
Sinds 2010 worden de vissen tijdens de Sharkatags gevangen en gemerkt, onder begeleiding van onderzoekers. Inmiddels zijn er 2000 'getagd' en zijn er 60 teruggemeld door sportvissers. Onder sportvissers is het een geliefd evenement.

Opwarming
Met name de gladde haai en de ruwe haai , die soms anderhalve meter lang kan zijn, worden de laatste jaren meer waargenomen voor onze kust. Volgens de onderzoekers zou dat te verklaren zijn door opwarming van het zeewater.

Deel dit artikel: