Waarom eindigen veel Zeeuwse plaatsen op burg?

Zeeland kent een aantal plaatsen die eindigen op 'burg'. Om achter de oorsprong van die naam te komen moeten we volgens archivaris Peter Sijnke terug naar de negende eeuw. Toen werden de ringwallen of burgen gebouwd die de Zeeuwen moesten beschermen tegen aanvallen van Noormannen.

Plunderen
De Noormannen, of Vikingen zakten in die tijd van Denemarken af naar het zuiden en plunderden de kuststreken. Als de Noormannen kwamen, vluchtten de mensen naar zo'n ringwal die met een slotgracht, een palissade en poorten af te sluiten was. De ringwal werd dus ook wel vluchtburg genoemd.

Nederzettingen ontstaan
Toen de plunderingen stopten, werden er buiten de ringwallen nederzettingen gebouwd tot er een dorp of stad ontstond. Die droeg dan bijvoorbeeld de naam Middelburg, Souburg, Domburg of Oostburg.

Waarom hoort dit bij het Zeeuws DNA?
Er zijn maar een paar plekken in Nederland met deze achtergrond, die de naam burg dragen. En die plaatsten zijn allemaal in Zeeland. Plaatsen als Den Burgh en Spakenburg hebben een andere reden voor hun naamgeving. Op de pagina van het DNA van Zeeland staan alle afleveringen tot nu toe.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen burg dna dnaz geschiedenis zeeland
Deel dit artikel: