Vissers vangen haaien om ze te redden

Aan de kust voor Neeltje Jans liggen tot en met vrijdag een tiental vissersboten. Driehonderd sportvissers aan borod van die boten zijn op zoek naar haaien om ze te kunnen merken. Wereldwijd gaat het namelijk niet goed met deze dieren.

Shark-a-tag
De gevangen exemplaren krijgen een merkje, een zogenoemde 'tag'. De actie heet dan ook 'shark-a-tag' en is bedoeld om meer informatie over de dieren te verzamelen. Door ze te merken, komt er meer duidelijkheid over de routes die ze afleggen. "Zo kunnen we bekijken waar de haai beter beschermd moet worden", vertelt Emiel Derks van Sportvisserij Zuid-West Nederland.

Onderzoek
Het onderzoek is niet nieuw. Sinds 2010 worden de vissen tijdens de Sharkatags gevangen en gemerkt onder begeleiding van onderzoekers. Inmiddels zijn er 1800 dieren 'getagd' en zijn er 60 teruggemeld door sportvissers. "Ze zijn teruggevonden in bijvoorbeeld Ierland en bij de golf van Biskaje ", vertelt Derks. "Er zijn er maar 60 teruggevonden en daarom is het nu nog te vroeg om conclusies te kunnen trekken."

Gevaarlijk
De haai heeft een gevaarlijk imago. Onterecht, want de haaien die voor de Zeeuwse kust zwemmen, zijn ongevaarlijk. Hier zwemmen de gladde gevlekte haai, de hondshaai en de ruwe haai. De dieren worden ongeveer een meter lang.

Deel dit artikel: