Flessenpost legde duizenden kilometers af

Een fles met een briefje is ruim een jaar onderweg geweest van Canada naar Dishoek. Daar werd hij gevonden door René Leenpoel uit Kamperland. Het bleek een brief te zijn van de 8-jarige Brayden uit Newfoundland. Leenpoel twijfelde geen moment en schreef terug.

Flessenpost
In de brief schreef Brayden over zijn woonplaats op Newfoundland, het meest oostelijke puntje van Canada. Ook zei hij dat hij in de winter ijsbergen ziet en walvissen en grote haaien. De broertjes van Brayden deden ook een poging, maar zij hebben (nog) geen reactie gehad. Flessenpost is een traditie die de kinderen van hun oma hebben overgenomen.

Afstand
De brief is ruim een jaar onderweg geweest. In een rechte lijn liggen Dishoek en Middle Cove Beach in Canada 4000 kilometer uit elkaar. Door de stroming in de oceaan ligt het aantal afgelegde kilometers waarschijnlijk veel hoger.


Reactie

Leenpoel gebruikte voor zijn brief de gewone post. Hij schrijft onder meer terug dat hij ook op een eiland woont, maar dat hier geen grote walvissen zijn. "De grootste haaien zijn hier maar 1 meter groot."


Beroemd
De berichten uit Canada blijven komen voor Leenpoel. Een plaatselijke televisiestation heeft het verhaal daar opgepikt en dat zorgt ook weer voor reacties. "We worden beroemd", zegt de Kamperlander nuchter.

Koers
Volgens weerman Jos Broeke heeft de fles de noordelijke route gevolgd door de golfstroom. De fles is volgens hem via Schotland afgezakt naar Zeeland.

Foto: Dirk Bruin
Kaart: Google Maps

Meer over dit onderwerp:
Walcheren canada dishoek flessenpost kamperland
Deel dit artikel: