Monumentaal pand Middelburg oranje uit protest

Kunstenaar William Verstraeten heeft zijn monumentale huis in Middelburg oranje geschilderd. Verstraeten voert zo actie tegen het hypotheekbeleid van zijn bank. Hij kan het met de de bank niet meer eens worden over de aflossing van de hypotheek en de bank dreigt hem en zijn gezin uit zijn huis te zetten.

Veiling
De kunstenaar, die onder meer de buitenkant van het COVRA-gebouw in Vlissingen-Oost ontwierp en schilderde, kocht voor de crisis een monumentaal pand in de Lange Noordstraat in Middelburg. De laatste jaren bleven opdrachten uit en kwam de kunstenaar in betalingsproblemen. Een gedwongen veiling van zijn huis ligt nu in het verschiet.

Betalingsproblemen
De kunstenaar is het niet eens met de manier waarop de bank omgaat met huiseigenaren die betalingsproblemen hebben. Hij maakt met zijn geschilderde pand nu een statement dat een discussie moet starten over het onderwerp.

Oplossing
De bank zegt in een reactie niet in te gaan op individuele gevallen. Wel zegt de bank dat als er betalingsproblemen zijn, er altijd naar een redelijke oplossing voor alle partijen wordt gezocht. "In 99 procent van gevallen komen we er dan samen uit," aldus een woordvoerder.

Not amused
De gemeente Middelburg is 'not amused' met de actie van Verstraeten. In een reactie op Facebook schrijft de gemeente: "Om een monumentenpand in een andere kleur te schilderen, is een omgevingsvergunning vereist. De gemeente Middelburg heeft daarnaast een kleurenbeleid waarbij enkel melding nodig is wanneer een kleur uit dit beleid wordt toegepast. Deze kleur voldoet niet aan het kleurenbeleid; tevens is er geen vergunning aangevraagd. Inmiddels loopt er een handhavingstraject en zal de oranje gevel worden voorgelegd aan de monumentencommissie. Deze commissie vergadert op 21 augustus. Afhankelijk van het advies kan er alsnog vergunning worden verleend of zal de eigenaar het pand moeten schilderen in een andere kleur."

Deel dit artikel: