'Blij met hulp EU voor getroffen telers'

Land- en tuinbouworganisatie ZLTO is blij dat de Europese Commissie telers tegemoet komt, die getroffen worden door de Russische boycot. Brussel stelt 125 miljoen euro beschikbaar voor boeren die hun fruit of groente niet meer kwijt kunnen aan Rusland.

Gevolgen
De boycot heeft grote gevolgen voor Zeeuwse telers, omdat het land een belangrijke afnemer is van bijvoorbeeld uien en fruit. Zo had fruitteler Bas Feijtel uit Wemeldinge een week geleden al een financiële strop.

Noodzakdelijk
De ZLTO ziet de toezegging van Brussel als een hart onder de riem voor de getroffen boeren. De organisatie heeft goede hoop dat Europa in de toekomst de telers blijft helpen als de boycot aanhoudt. Tijdelijk ingrijpen op de markt is volgens het ZLTO noodzakelijk om de keldering van groente- en fruitprijzen te temperen.

Producten
De compensatie vanuit Brussel is voor telers van tomaten, wortelen, witte kool, paprika’s, bloemkool, komkommer, augurken, champignons, appels, peren, rood fruit, tafeldruiven en kiwi’s.

MH17
De invoerbeperking is een antwoord op de sancties die westerse landen invoerden na het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne en de Russische bemoeienissen in dat land.

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden boeren boycot fruit groente rusland telers zlto
Deel dit artikel: