'Wees Zeeuws en koop Zeeuws!'

Zeeuwse uien, kaas en tomaten: ze zijn er volop. Maar ze komen niet meer op hun bestemming in Rusland vanwege de export boycot . Vraag is nu wat de Zeeuwse boeren en telers ermee moeten. Het college van burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland ging vandaag op bezoek bij drie agrarische bedrijven om daar over te praten.

Afrika
Doeleman uit Nieuwerkerk was een van de bedrijven. Marieke Heijboer van het bedrijf is blij met de steun van de gemeente. "Het is echt fijn dat ze zich laten informeren over de situatie." Doeleman is een uienbedrijf en Rusland is een belangrijke afnemer. Heijboer weet nog niet goed waar de uien nu naar toe gaan. "Mogelijk naar Afrika of naar Brazilië. Punt is wel dat je dan relatief hoge transportkosten moet maken, terwijl de kostprijs van de uien erg laag ligt."

Fruitkraampjes
Wethouder Ad Verseput van Schouwen-Duiveland: "De bedrijven waarderen onze interesse. In financieel opzicht kunnen we niets betekenen, maar ik heb wel een duidelijk oproep aan alle Zeeuwen. Stop bij de fruitkraampjes langs de weg en koop groente en fruit , gewoon om de boeren en telers te steunen waar mogelijk."

Deel dit artikel: