Waarom is de leeuw in het wapen van Zeeland rood?

Op het wapen van Zeeland staat een rode leeuw afgebeeld die in het water staat. Waarom is deze leeuw rood? Het antwoord ziet u in een nieuwe aflevering van het DNA van Zeeland.

Opoffering
Het wapen op de Zeeuwse vlag komt uit de Middeleeuwen. Op schilden van ridders was het te zien tijdens toernooien en oorlogen en ook op vlaggen stond het wapen afgebeeld. De rode kleur in de vlag staat voor moed en opoffering.

Schots
De Zeeuwse rode leeuw stamt af van de Schotse rode leeuw. Deze leeuw kwam voor op het wapen van William the Lion (Willem de Leeuw), koning van Schotland. Hij was een voorvader van de graven van Holland en Zeeland. Het wapendier van de graaf is omstreeks 1450 symbool geworden van het gewest Zeeland.

Strijd
In 1948 werd het Zeeuwse wapen officieel goedgekeurd en werd hierover geschreven: Het wapen stelt de Hollandse leeuw voor, worstelend met de zee en doelt op de eeuwigdurende strijd die deze gewesten met het water te voeren hebben. Vermoedelijk is het tegelijk met het Hollandse wapen ontstaan.

DNA
De Zeeuwse vlag, het krulbollen en de Zeeuwse babbelaar stonden eerder al centraal in onze serie. Op de pagina van het DNA van Zeeland staan alle afleveringen tot nu toe.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen dnaz valg wapen zeeland
Deel dit artikel: