Vooral Goes populair bij arbeidsmigranten

In het eerste halfjaar van 2014 hebben ruim 2.400 mensen zich in Zeeland ingeschreven bij een RNI-loket. Arbeidsmigranten die minder dan vier maanden in Nederland verblijven moeten zich sinds dit jaar inschrijven bij het loket Registratie Niet Ingezetenen. Goes en Terneuzen zijn de enige plekken in Zeeland met zo'n loket en vooral Goes lijkt populair onder deze groep.

Goes
Tot 1 juli schreven zich bij het RNI loket in Goes 1902 mensen in. De inschatting van 5000 inschrijvingen per jaar wordt waarschijnlijk niet gehaald. De verwachting is wel dat het de komende tijd steeds drukker wordt door de fruitpluk die half augustus begint. In Goes zijn het vooral Polen en Spanjaarden die een burgerservicenummer aanvragen om hier tijdelijk te mogen werken.

Terneuzen
Bij het RNI-loket in het gemeentehuis van Terneuzen kwamen in een half jaar tijd 532 mensen langs om zich in te schrijven. De prognose vooraf voor Terneuzen was 2200 inschrijvingen in een jaar. Dat wordt waarschijnlijk niet gehaald. Het zijn in Terneuzen veelal Belgen die tijdelijk in Nederland willen werken. De rest van de inschrijvers komt van over de hele wereld.

Burgerservicenummer
Een burgerservicenummer is noodzakelijk voor bijvoorbeeld een arbeidscontract, onderwijs, zorg of belastingen. De RNI-loketten zijn alleen bedoeld voor buitenlanders die korter dan vier maanden in Nederland blijven. Mensen die langer blijven, moeten zich inschrijven bij de gemeente waar ze wonen.

Belastingdienst
Voorheen moesten arbeidsmigranten langs bij de belastingdienst voor een sofinummer. Het sofinummer bestaat echter niet meer en is vervangen door het burgerservicenummer.

Deel dit artikel: