Is de mummie van Middelburg de enige in Zeeland?

Bezoekers van het Zeeuws Museum in Middelburg hebben waarschijnlijk de Egyptische mummie in de collectie wel gezien, maar is dit de enige mummie in Zeeland? Omroep Zeeland geeft het antwoord in een nieuwe aflevering van het DNA van Zeeland.

Magistraten
De Thoolse archivaris Fred van den Kieboom weet ons te vertellen dat er meer zijn. In de kerk van Tholen-stad bevinden zich 21 mummies van het Thools Magistratengeslacht Van Vrijberghe.

Gemummificeerd
De mummies werden ontdekt tijdens een restauratie van de Grote Kerk in 1947. Bij het openen van de graftombe van de Van Vrijberghes bleek dat de grafkisten niet waren vergaan en dat de lichamen gemummificeerd bleken te zijn.

Respect
De mummies werden voor onderzoek naar Leiden gestuurd. Daar kon niet achterhaald worden waarom de lichamen verdroogd waren in plaats van vergaan. Vervolgens zijn de mummies in loden kisten teruggeplaatst onder het Noorderportaal van de Grote Kerk in Tholen. Men besloot uit respect voor de overledenen de mummies niet tentoon te stellen.

DNA
De Stormvloedkering, Zeeuwse trekpaarden en de Zeeuwse boterbabbelaar stonden eerder al centraal in onze serie. Op de pagina van het DNA van Zeeland staan alle afleveringen tot nu toe.

Meer over dit onderwerp:
Tholen dnaz mummie zeeland
Deel dit artikel: